domingo, 31 de julio de 2011

ANSIETAT PER SEPARACIÓ

Perro rompiendo objetos
El teu gos es torna boig quan el deixes sol a casa? L'ansietat per separació és un trastorn que fa que els gossos trenquin coses, embrutin fora de lloc o bordin i plorin sense parar quan es queden sols.

Aproximadament un 15% dels gossos que tenim com a mascotes sofreixen un desordre de comportament anomenat ansietat per separació, que es fa evident quan es queden sols. Aquests gossos semblen “embogir” quan els seus amos surten de la casa i es comporten de manera inadequada; trenquen coses, orinen o defequen en llocs prohibits o borden o udolen sense parar.

No està ben determinat quin és l'origen d'aquest problema, però se suposa que és una suma de factors. Parlem sempre d'un gos insegur i molt lligat als seus amos. Segons alguns estudis duts a terme a Anglaterra, molts dels gossos que pateixen ansietat per separació no han estat correctament socialitzats en el període que va entre els 5 i els 10 mesos. És important que els gossos es relacionin amb diferents persones en aquest temps per desenvolupar un caràcter segur i confiat. Al mateix temps està bé que passin algun període sols cada dia per aprendre a esperar tranquils perquè saben que l'amo tornarà. També sembla haver-hi una incidència major en gossos que conviuen amb una sola persona que en els quals ho fan amb un grup familiar.

Els signes esmentats al principi són els més freqüents: destrucció, pèrdua d'hàbits d'higiene i vocalització excessiva. Però també hi ha altres manifestacions que ens han de cridar l'atenció, per exemple: salivació excessiva, automutilació (per llepat constant), alteracions gastrointestinals (vòmits o diarrea), hiperactivitat o inactivitat, falta d'apetit, etc., tot això observat en absència del propietari. Hi ha gossos que manifesten aquests signes quan l'amo no està, encara que hi hagi una altra persona present, mentre que uns altres solament senten aquesta “ansietat” quan es queden completament sols.

Per al tractament dels gossos amb aquest problema existeixen quatre abordatges que poden combinar-se per aconseguir el millor resultat possible. Aquests són:

Modificació de l'entorn: consisteix en socialitzar al gos i realitzar un entrenament per acostumar-ho gradualment a no sofrir per l'absència del seu amo. Es comença amb sortides molt curtes, tornant en pocs minuts perquè el gos no arribi a sentir-se ansiós. Quan es queda sol se li deixen llaminadures, alguna joguina favorita, joguines amb galetes amagades en el seu interior per atreure la seva atenció per un temps perllongat, música, etc. Gradualment es va augmentant el període d'absència, sempre amb els “suborns” fins a aconseguir que el gos se senti confiat i sàpiga que l'amo tornarà. També es recomana augmentar el temps de passeig, així el gos es cansa i a més el veure a altres persones i animals sense sentir por li fa guanyar confiança en si mateix. En els gossos que tenen fòbia a estar sols, l'adopció d'una altra mascota pot tenir resultats fabulosos.

Tractament farmacològic: la droga d'elecció per a aquest trastorn és la clomipramina. És molt efectiva i ha estat àmpliament usada i estudiada. És ideal associar-la amb la modificació de l'entorn per obtenir resultats més ràpids mentre es realitza l'entrenament del gos. Existeixen altres drogues que es poden utilitzar en casos severs on la clomipramina no funcioni. Aquestes són les bezodiacepines, antidepressius tricíclics i inhibidors de la monoaminooxidasa, que usats en combinació poden millorar els efectes obtinguts. Consulta al teu veterinari sobre el problema del teu gos perquè junts decidiu quin és el millor tractament per a la seva recuperació.


Carolina FoloniÚs de feromones: aquests productes s'han començat a usar recentment i formen un camp molt prometedor per al tractament de molts trastorns del comportament. Es comercialitza com a feromona relaxant canina o DAP (dog appeasing pheromone), per al tractament de pors i conductes associades a l'estrès en els gossos. Es tracta d'un anàleg sintètic de l'hormona segregada per les femelles per apaivagar i recomfortar a les seves cries. Fins ara s'han obtingut resultats molt similars a la clomipramina, però aquest és un producte més innocu i fàcil d'administrar, ja que simplement es connecta a un endoll i les feromones es reparteixen per l'aire en un ambient de 50 a 70 m3. Es recomana també associar-ho a la modificació de l'entorn esmentada en el primer punt.

- Ús de teràpies alternatives: pot ser molt útil consultar a un veterinari homeopata, ja que aquesta medicina té un abordatge integral del pacient i pot resoldre aquest símptoma mitjançant la repertorització de la teva mascota. Aquestes teràpies solen ser lentes, però el seu efecte és durador. Una altra opció són les Flors de Bach, que funcionen modificant les emocions que estan alterades, en aquest cas la por, la dependència de l'amo i la falta de confiança del gos en si mateix. En tots dos casos cal acompanyar la teràpia amb la modificació de l'ambient.

En definitiva, aquesta és una patologia molt molesta, però que amb el tractament apropiat i bona disposició dels amos per dur a terme una modificació de l'ambient i els hàbits del gos, té un alt percentatge de recuperació. Aparentment els gossos que han estat abandonats o adoptats en albergs requereixen un tractament més intensiu, amb la combinació de dues o més de les teràpies esmentades o amb un tractament una mica més perllongat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario