martes, 30 de agosto de 2011

VIATJAR AMB O SENSE GAT


Quan s'aproximen les vacances sempre ens sorgeix el dubte: ens portem al gat, o ho deixem a casa sota la supervisió d'algú de confiança?
Si un felí, des de la seva més tendra edat, s'acostuma als desplaçaments o als canvis de domicili que suposen les vacances, no només el seu trasllat no suposarà problema algun, sinó que l'animal gaudirà, com la resta de la família, dels nous llocs i territoris.

El problema sorgeix quan un gat no ha experimentat les sensacions d'un viatge, els canvis de domicili, el cotxe… És en aquests casos en els quals hem de plantejar-nos si ens ha d'acompanyar o no.

És important valorar el tipus i la durada dels viatges. Si disposem d'un segon habitatge al qual acudim periòdicament i en vacances, és important acostumar al gat des de molt petit, perquè els viatges seran freqüents i ell ha de reconèixer aquest segon habitatge com a seu.

Si sortim puntualment, una o dues vegades a l'any en viatges de 15 o 20 dies i a llocs diferents, és millor buscar una persona de confiança que li atengui en la nostra absència, doncs és molt més traumàtic per a un gat que no està acostumat a viatjar, habituar-se a nous espais per a un curt espai de temps, que quedar-se al seu domicili atès per algú de confiança.


VIATJAR AMB GAT

En cas de gats que ja estiguin habituats als viatges i que vagin a realitzar desplaçaments amb cotxe és important conèixer que la forma més segura per a ell i per als ocupants del vehicle és col·locar-ho dins d'un transportí rígid posicionat després del seient del conductor, i al terra, no en el seient posterior, la qual cosa és recomanat pels experts en seguretat vial.

Existeixen algunes pautes que podem posar en pràctica abans del viatge perquè aquest resulti reeixit:

- La utilització de feromones a la llar els dies previs al viatge (una setmana abans) ajuda a millorar l'estrès que el trasllat pot suposar, máxime per què els efectes d'aquestes substàncies triguen una mica a manifestar-se a l'animal.

- També existeixen dietes específiques que ajuden a pal·liar l'estrès del viatge. El seu veterinari de confiança li podrà informar sobre aquest tipus d'aliments que cal oferir al gat un mes abans del viatge i fins que torni a casa.


VIATJAR SENSE GAT

En el cas que el gat no estigui habituat a viatjar, la millor opció és, sens dubte, deixar-li a casa sota la supervisió d'algú de confiança.

És lògica la preocupació dels propietaris per si el seu gat estarà bé, si els trobarà a faltar, si es posarà molt trist… però sempre cal tenir molt present que la pràctica totalitat dels felins porten l'absència dels seus amics humans millor del que nosaltres puguem imaginar.

El més “complicat” sol ser trobar amics, familiars, veïns, amb el suficient interès, implicació, i temps lliure per atendre'ls, encara que amb paciència i previsió suficient, sempre s'aconsegueix.

És molt recomanable que aquesta persona sigui familiar per al gat, almenys que passés per casa uns dies abans del viatge. No fa falta “que siguin amics”, però sí, almenys, que l'animal no vegi en aquest individu a un estrany. Podem deixar una peça d'aquesta persona a la casa uns dies abans d'anar-nos, perquè es vagi familiaritzant amb l'olor, i si ja és algú conegut de la casa, moltíssim millor.

L'ideal seria que es passés una estona tots els dies durant la nostra absència, per assegurar el bon estat de l'animal, que tot està bé, que l'animal noti la presència de “algú”.

La seva funció, a part de la supervisió de l'estat vital de l'animal, és netejar la safata de materials sòlids diàriament o cada dos dies, assegurar que l'animal disposa de menjar i aigua neta i, si existeix “bon rotllo” entre humà i gat, dedicar-li una estona de joc i companyia.

Per la nostra banda, els dies previs intentarem anar reduint el contacte diari amb l'animal… Un petit distanciament que faciliti la seva menor “dependència” de la nostra presència.


No volem acabar sense expressar una petita anotació sobre les residències. Aquests “llocs de vacances” per a mascotes, només han de plantejar-se per a gats acostumats des de petits a aquest tipus d'estades, o en casos de “màxima necessitat”. Si per un felí és difícil adaptar-se a canvis, l'arribada a una residència amb tants canvis, olors i sons és molt més complicat.


Per tant, si volem gaudir d'unes vacances de forma plena, la primera opció és portar-nos al gat que ja hagi estat acostumat des de petit, i si aquest no és el cas, la millor opció és deixar-li les claus de casa a una persona de confiança. D'aquesta forma tots gaudirem d'uns merescuts dies d'esplai.

No hay comentarios:

Publicar un comentario